Video kolekcija: roboti na njivah

Hitri napredki v računalništvu, miniaturizacija, senzorika (strojni vid in druga tipala) ter robotika omogočajo inovativen razvoj avtomatizacije intenzivno delovne vrtnarske panoge, za katero smo (nekateri še danes) mislili, da del opravil ni mogoče nadomestiti s stroji. Večina intenzivnih opravil, kot so npr. presajanje, pinciranje, monitoring rastlin, zatiranje/nadzor nad boleznimi, škodljivci od rasti do spravila in v skladišču, so v tem trenutku teme, ki zaposlujejo mnogo raziskovalcev tako v privatnih kot v javnih ustanovah. Njihovi izdelki, kot so nove naprave, rešitve sistemi, aplikacije …, bodo v bližnji prihodnosti preplavile vrtnarski trg in ga povsem preoblikovale v smislu povečane avtomatizacije.

Vsa ta nova orodja bodo pridelovalcem po vsem svetu zmanjšala potrebo po človeški delovni sili, zvišala storilnost, povečala učinkovitost in zagotavljala možnost proizvodnje kvalitetne hrane, ki jo hoče/išče sodoben potrošnik. Iz leta v leto bodo inženirji, inovatorji in raziskovalci iznašli več možnosti za nadomestitev človeške delovne sile z orodji, ki bodo cenejša in ki bodo zmožna povsem nadomestiti delo oz. delovni proces, ki ga v tem trenutku opravljajo ljudje. Čim prej bomo spoznali to kot dejstvo, tem prej se bomo začeli prilagajati in navajati na novo poglavje v kmetijstvu, ki se ji reče POPOLNA AVTOMATIZACIJA/ROBOTIZACIJA.

Spodaj nekaj povezav na osebno izbran nabor podjetji, ki že in še bodo bistveno spremenila kmetijstvo, kot ga poznamo danes.

 

Plant Tape

Blue River Technology ‘Lettuce Bot’

 

Robotic Harvesting

Taylor Farms California – Lettuce

Abundant Robotics – Apples, Menlo Park, CA

Harvest Croo Robotics – Strawberries, Plant City, FL

Spimaro Harvester

ORTOMEC 

Terrateck Sas

Quick Cut harvester

Bio-stimulants and Bio-controls KLIK1 in KLIK2

 

Urban, Vertical, Rooftop, Hydroponic, Aeroponic, Aquaponic KLIK1, KLIK2, KLIK3, KLIK4 in KLIK5

 

Container Farms KLIK1, KLIK2, KLIK3, KLIK4 in KLIK5

 

Big Data KLIK1, KLIK2, KLIK3, KLIK4 KLIK5

 

Robotic Weed Control KLIK1, KLIK2,

LP, Blaž