Transformacija kontejnerjev v sadno kmetijo

V Francoskem Startup podjetju – Agricool so prepričani, da je sadje danes manj okusno, kot je bilo včasih. Odločili so se, da bodo vložili 4 milijone evrov za preoblikovanje ladijskih kontejnerjev, kjer bodo gojili starejše sorte sadja in tako skušali oživiti okuse, ki so jih poznale naše babice in dedki.

agricool3

Način pridelave je vertikalen z osnovo hidroponike, kar omogoča, da lahko v vsakem kontejnerju proizvedejo več kot 4000 jagod. Z zaprtim in naprednim filternim sistemom, so porabo vode zmanjšali za približno 90 %. Ker so vsi zelo okoljsko ozaveščeni so se odločili, da bodo uporabljali le električno energijo proizvedeno iz obnovljivih virov, vseskozi pa optimatizirajo še ostale rastne pogoje (mikro in makro hranila, zalivanje in osvetlitev), saj želijo z manj in večkrat recikliranim pridelati več in ob tem čim manj obremenjevati okolje. Zrak, ki kroži v kontejnerjih se prav tako prečisti oz. prefiltrira, na tak način se zmanjša možnost vnosa okuženega, nečistega ali kontaminiranega zraka v notranjost kontejnerjev, s čimer ze zagotovi bolj čisto proizvodnjo, ki je ni treba škropiti (uporaba FFS).

agricool1

Soustanovitelj Agricoola g. Guillaume Fourdinier pove, da že sedaj zaposlujejo 30 inženirjev katerih glavna naloga je nenehni razvoj izboljšav obstoječe tehnologije pridelave. Glavna naloga pa še vedno ostaja, povrnitev starih okusov sadja in zelenjave, ki so na nek načinn že izomrli. Vsak kontejner proizvede 120 x več sadja ali zelenjave, kot klasična pridelava (zunaj na njivi ali sadovnjaku). g. Fourdinier, da njihovo sadje (jagode) vsebujejo več vitaminov to pa zato, ker ne vsebujejo škodljivih kemičnih ostankov, in jih zaradi brezpesticidne pridelave pred zaužitjem sploh ni potrebno oprati. Prednost kontejnerske proizvodnje vidi predvsem v tem, da lahko z njo upravlja (kmetuje) človek brez kmetijskih izkušenj, saj lahko raven različnih rastnih parametrov spremlja in nadzoruje oddaljeno.

agricool2

Vsak kontejner zavzeme 30 m2 neto površine oz. Prostor dveh parkirnih mest. V mladem startup podjetju upajo, da bo takšna proizvodnja pritegnila mlade, da si na tak način ustvarijo svoj posel in kupcem omogočijo uživanje v starih okusnejšem sadju in zelenjavi z večjo nutricistično vrednostjo. Prav tako upajo, da bodo s tem zmanjšali potrebo po transportu sadja in zelenjave in tako zmanjšali k toplogrednim izpustom, ki jih povzroča transport.

httpss://www.youtube.com/watch?v=qv20DFolPdg

 

Vsekakor, bodo nove tehnologije pridelave sčasoma transformirale tradicionalno kmetijsko panogo v povsem drugo sodobnješo obliko, ki bo prilagojena modernemu človeku. Če pogledamo samo dejstva, da smo včasih govorili o stoletnih odkritjih, danes govorimo o dnevnih odkritjih, to pomeni, da živimo v drugačnem – hitrejšem svetu, kot so živeli naši stari starši.

 

Vir: KLIK

 

LP, Blaž