Trajnostni namakalni sistemi za trajnosten obstoj regij, mokrišč in držav

Trajnostno kmetijstvo vključuje pristope, tehnike in prakse, ki zagotavljajo pridelavo hrane na način, ki varuje in ohranja naravne vire, kot je npr. voda za namakanje. Ohranjanje in učinkovito upravljanje z vodo za namakanje sta ključna vidika trajnostnega kmetijstva.

Pred leti sem pisal, da bo naslednja velika stvar, ki jo bodo kupci od kmetijskih proizvajalcev in predelovalcev zahtevali, etiketa, ki navaja porabo vode v proizvodnji (v l/kg pridelane hrane) in predelavi (v l/kg oprane, očiščene in spakirane hrane) končnih produktov, ki jih kupujemo v trgovinah. Kot kaže, so se te stvari že začele dogajati.

V Španiji je trajnostno namakanje zelo pomembna (politična) tema, tako na lokalnem kot državnem nivoju. Letos je skupina nemških poslancev (v tem kontekstu) želela obiskati Španijo, odzvali so se na kampanjo, ki jo je podprlo več kot 150.000 ljudi, ki so nemške supermarkete pozivali, naj nehajo kupovati španske jagode, ki se pridelujejo na širšem območju pomembnega španskega mokrišča Doñana. Doñana je največje mokrišče v južni Evropi, na žalost pa je tudi najbolj obremenjeno s pomanjkanjem vode, kar škoduje predvsem biodiverziteti selitvenih ptic.

Španska vlada že vrsto let tolerira nadaljnje povečanje nasadov jagod (predvsem v andaluzijski provinci Huelva) in urbanizacijo na obrobju nacionalnega parka. Lokalni prebivalci že več kot desetletje lokalno oblast, špansko vlado ter EK opozarjajo glede nezakonitega črpanja vode iz podzemlja na obrobju tega mokrišča. Voda se uporablja predvsem za namakanje nasadov jagod in oskrbo turističnih letovišč.

Pridelovalci jagod poudarjajo, da nasadi jagod niso v parku, temveč da so najbližje kmetije oddaljene 35 kilometrov od mokrišča, večina podjetij v sektorju jagod pa, da jagode pridelujejo več kot 100 kilometrov stran. Interfresa, medsektorska organizacija pridelovalcev jagodičevja v Španiji, navaja, da proizvodnja jagod iz Huelve predstavlja 98 % proizvodnje jagod v Španiji in 30 % v EU, prispevajo pa 11,35 % BDP-ja te province. Sektor pridelovalcev jagod v Huelvi trdi, da ima močno zavezo do okolja in da zelo vzpodbuja trajnost območja z ukrepi, kot so prilagajanje tehnologije rastlinjakov z bolj učinkovitimi tehnikami namakanja in zmanjšanje porabe plastike.

To, kar se je začelo kot kampanja, ki jo je podprlo več kot 150.000 ljudi v Nemčiji, bi lahko postalo resen problem za vse španske pridelovalce in izvoznike jagod in drugih vrst sadja ter zelenjave.

Trajnostni namakalni sistemi

Trajnostni namakalni sistemi so se razvili in uvedli po vsem svetu, predvsem tam, kjer so se soočali z izzivi glede pomanjkanja vode, podnebnih sprememb in potrebe po ohranjanju okolja. Zaradi pomanjkanja vode in suhega podnebja je Izrael postal pionir v razvoju tehnologij kapljičnega namakanja in recikliranja vode za kmetijstvo. Izraelski pristopi so tako postali vzor mnogim drugim državam. V Avstraliji, zlasti v sušnih regijah, so se razvili napredni sistemi za zbiranje deževnice, uporabo reciklirane vode in učinkovito namakanje kmetijskih površin. Kalifornija se sooča z dolgotrajnimi sušami, zato so se tam razvili številni trajnostni pristopi, vključno z recikliranjem vode, odpravljanjem izgub vodnih virov in spodbujanjem pametnega namakanja. V sušnih regijah Kitajske so investirali v projekte t. i. solarnega namakanja in tehnologije za pridobivanje vode iz zraka. Danska je znana po svojih inovativnih pristopih k trajnostnemu kmetijstvu, vključno z recikliranjem gnojnice in optimizacijo namakanja. Nizozemska je vodilna pri uporabi tehnologij za precizno kmetijstvo, vključno z naprednimi namakalnimi sistemi in uporabo senzorjev za spremljanje rasti rastlin. Zaradi suše so se v Južni Afriki razvili projekti za zbiranje deževnice, namakanje z reciklirano vodo ter pristopi za ohranjanje vodnih virov. Te regije so le nekateri primeri, kjer so trajnostni namakalni sistemi postali ključni za učinkovito upravljanje vode in ohranjanje naravnih virov. Vendar se trajnostne prakse širijo tudi drugam, saj postajajo podnebne spremembe in pomanjkanje vode globalni izzivi.

Trajnostna pridelava bo v bližnji prihodnosti postala zelo pomembna predvsem zaradi omenjenega v današnjem blogu. Zadrževanje vode v zadrževalnikih je zelo pomembno tudi za slovensko kmetijstvo, če bomo želeli v Sloveniji uvesti t. i. trajnostno namakanje, bomo definitivno morali narediti državne načrte izgradnje zadrževalnikov vode (tako meteorne kot tiste iz rek). Trajnostni namakalni sistemi so ključni za dolgoročno ohranjanje ekosistemov in zagotavljanje zadostne oskrbe s hrano in vodo, ne da bi pri tem ogrozili vodne vire. Pomembno je, da se sodobne in predvsem trajnostne tehnologije namakanja prilagajajo lokalnim razmeram, saj le tako lahko dosežejo najboljše rezultate.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž