Steyr razvija hibridni traktor

Prototip hibridnega traktorja Steyr še sicer ni pripravljen za trg, vendar bodo prototipi hibridnega traktorja letos že testirali. Marca 2022 je avstrijski proizvajalec traktorjev Steyr uradno predstavil nov tip traktorskega menjalnika: koncept Hybrid Drive Train z delno električnim pogonom.

Hybrid Drivetrain Konzept je koncept menjalnika z delno električnim pogonom. Prototip hibridnega traktorja ima poleg dizelskega motorja še generator, hranilnik za proizvedeno moč in elektromotor.

Hibridni menjalnik deluje na naslednji način. Vir energije je šestvaljni dizelski motor. Ta poganja nov menjalnik, ki je med drugim izboljšan z generatorjem. Generator je nameščen na desni strani ohišja menjalnika in je povezan z vhodno gredjo menjalnika z mehansko kleščasto sklopko. Priklop kleščaste sklopke je mehanski, vendar je električno krmiljen. Zaradi varnosti se lahko sklopka v sili mehansko izklopi. Zobnik zagotavlja, da generator vedno deluje v najučinkovitejšem območju. Generator shranjuje proizvedeno moč v treh superkondenzatorjih. Ti so med seboj povezani s serijsko povezavo. Od zunaj so superkondenzatorji videti kot običajne baterije. Razlika v primerjavi z običajno baterijo pa je v tem, da lahko superkondenzator shrani veliko energije v kratkem času. Prav tako lahko zelo hitro sprostijo to shranjeno energijo. Običajne baterije imajo običajno večjo zmogljivost shranjevanja, vendar ne sprostijo shranjene energije tako hitro.

Električna spodbuda

Na levi strani ohišja menjalnika najdemo elektromotor. Generator in elektromotor skupaj zagotavljata 136 KM konstantne moči, začasno pa se lahko povečata na največ 280 KM. Elektromotor je povezan z gredjo zobnika v menjalniku. To neposredno poganja diferencial. Električni ojačitev (e-Boost) tako postane na voljo le pri kolesih. Tako električni pospešek ne gre skozi prestave menjalnika, ampak preskoči ta korak in pride neposredno do diferenciala in zadnjih koles prek zobate gredi.

Polnjenje med zaviranjem

Koncept hibridnega traktorja vključuje tudi električni zavorni sistem. Deluje na osnovi elektromagnetne indukcije in med zaviranjem ustvarja tok. S tem sistem napolni superkondenzatorje. Ko so ti polni, gre električna energija naprej in tam poganja hladilni sistem. To pa prihrani gorivo.

Vir: KLIK

LP, Blaž