Sočasna proizvodnja električne energije in zelenjave

Kmetje so neprepoznavni junaki našega časa, vendar ne morejo dohajati povpraševanja, povečanja stroškov in poslabšanje rastnih razmere zaradi podnebnih sprememb, če razvijamo koristnih inovacij.

Podjetje Solaria, globalni ponudnik solarnih tehnologij in podjetje Soliculture, ponudnik komercialnih integrirani panelov za rastlinjake (greenhouse integrated photovoltaics  -GIPV) sta napovedala strateško sodelovanje na področju folovoltaike za rastlinjake.

1

Integrirani fotovolatični paneli omogočajo, da pridelovalci, ki gojijo zelenjavo v rastlinjakih (steklenjakih) istočasno proizvajajo električno energijo brez ogrožanja osnovne produktivnost t.j. vzgoja zelenjave.

Zgoraj omenjeni podjetji sta pred kratkim zaključili svoj prvi komercialni projekt z enim od največjih komercialnih pridelovalcem iz Severne Kalifornije. Pričakujejo, da se bo celotna investicija v tovrstne integrirane panele povrnila v šestih letih, kar kaže na privlačne številke na vedno bolj zahtevnem globalnem  kmetijskem trgu.

Po sedanjih napovedih, ki jih zasledimo v raznoraznih poročilih vladnih in nevladnih organizacij bomo do leta 2050 morali zaradi naraščajoče svetovne populacije pridelati vsaj  50 % več hrane.  Ta nov način prekrivanja steklenjakov tako rešuje dve dva zelo pereča vprašana sedanjega časa; varnost preskrbe s hrano in energijo. Na ta sodoben način sočasne proizvodnje električne energije in hrane lahko govorimo o neki vrsti trajnostnega kmetijstva, ki do sedaj še ni bil mogoč.

1

Ti paneli imajo po poročanju proizvajalca visok izkoristek proizvodnje električne energije (ustvarja dovolj moči), so estetsko privlačni z spremenjenim svetlobnim spektrom , ki ga prepuščajo v notranjost rastlinjaka pa omogočajo optimalno rast rastlin. Na podlagi teh vidikov so s stroškovnega vidika učinkoviti. Tehnične specifikacije so dostopne TUKAJ.

Delikatne raziskave in leta fotovolatičnih izkušenj sedaj omogočajo, da pridelovalci, ki gojijo zelenjavo v rastlinjakih bolje izkoristijo sončno energijo, ter tako izboljšajo kvaliteto proizvodov, ter zmanjšajo okoljski odtis. Ta način sočasne proizvodnje je zdaj v celoti na voljo in omogoča  varčevanje z energijo in prihranek denarja.

3

Mogoče se nam na področju proizvodnje energije iz obnovljivih virov obetajo nove EU in državne spodbude, ki bodo tudi pri nas spodbudile bodoče kmetijske investitorje k uporabi teh integriranih sončnih panelov na novih kmetijskih projektih.

VIR: KLIK

LP, Blaž