S pomočjo silke do ugotovitve stresa rastlin

Kitajski raziskovalci razvijajo sistem, ki bo olajšal monitoring vrtnarskih opravil, saj bo napreden računalniški program s pomočjo slik zmožen ugotoviti stres rastlin in njegov vzrok. Na tak način bo v bližnji prihodnosti možno ugotoviti, ali rastlini primanjkuje vode, gnojila ali pa je pod stresom zaradi napada škodljivcev/bolezni. Trenutni testni sistem je statičen, vendar inženirji zagotavljajo, da ga bodo čez čas posodobili do te mere, da ga bo možno namestiti tudi na brezpilotne zrakoplove (drone).

 

Sistem deluje na principu zaznavanja flurescentnega odboja, ki ga oddaja klorofil oz. pigment, ki daje rastlinam značilno zeleno barvo. Ta klorofil je bistven za absorbcijo sončnih žarkov, ki v rastlino pridejo s pomočjo procesa fotosinteze. Kot vemo pa fotosinteza v rastlinah omogoča ustvarjanje energije potrebne za rast in razvoj. Spremljanje klorofila in način izvajanja fotosinteze v rastlini je bistvenega pomena pri real-time vpogledu v zdravje rastlin. Zajem slik se izvaja v območju 45 x 34 cm, kar je 4-krat več kot dosedanji podobni komercialni sistemi za zajemanje klorofilnih posnetkov. Sistem je trenutno zgrajen s senzorji za laboratorijska preskušanja, vendar je glavna želja oz. smer razvoja komercializacija, tako za uporabo zunaj na poljih kot v zaprtih prostorih (rastlinjakih).

Poleg tega, da bo sistem v nekem trenutku pridelovalcem pomagal pri preverjanju zdravstvenega stanja rastlin, bo prav tako izredno koristen za proučevanje odzivnosti rastlin na različne rastne (stresne) razmere in fenotipizacijo. S tem sistemom bo mogoče analizirati genetski vpliv oz. spremembe osnovnih karekteristik gojenih rastlin, kot so npr. velikost lista in odpornost na sušo. Raziskovalci napovedujejo, da bo s tem sistemom mogoče spremljati proces fotosinteze znotraj rastlinskih celic. Obstoječi laboratorijski sistemi trenutno niso tako zmogljivi in je z njimi možno analizirati eno rastlino oz. le nekaj listov obravnavane rastline. Sistem, ki ga razvijajo kitajski raziskovalci, pa bo omogočal analiziranje večjega števila rastlin hkrati, kar bo zmanjšalo napake analiziranja fiziološkega stanja obravnavanih/analiziranih rastlin in povečalo učinkovitost natančnega spremljanja različnih rastlih pogojev.

 

VIR: Klik

LP, Blaž