Robotsko uničevanje plevelov

Ali bomo čez čas res na njivah redno videvali robote, ki bodo namesto nas opravljali svoje delo in omogočali, da gojenih rastlin ne preraste plevel? Na žalost na ta odgovor v tem trenutku nimam pravega odgovora, vsekakor pa trend kaže smer, da bo sodobna mehanika v bližnji prihodnosti pridobila pomen tako v vrtnarskih kot v poljedelskih tehnologijah proizvodnje. Kljub vsemu pa moram po pravici napisati, da se bo masovna poljedelska proizvodnja na velikih površinah še nekaj časa odvijala po »klasičnem« načinu.

The prototype of an autonomous weeding machine by Swiss start-up ecoRobotix is pictured during tests on a sugar beet field near Bavois, Switzerland May 18, 2018. REUTERS/Denis Balibouse

V spodnjem videu si lahko ogledate prototip švicarskega start-up podjetja ecoRobotix, ki razvija robota za uničevanje plevelov (na sliki v akciji v sladkorni pesi). Robot po navedbah podjetja deluje povsem avtonomno, se pravi brez človeškega operaterja. Svojo pozicijo na njivi uravnava s pomočjo kamere in GPS RTK-senzorjev. Na tak način je zmožen slediti vrstam in najti plevel v vrsti in med vrstami gojene rastline. S pomočjo robotske roke in fine šobe potem nanese herbicid na najden plevel. Na tak način se uporaba herbicidov zmanjša tudi do 20-krat. Nameščeni sončni paneli pa mu omogočajo, da ostane avtonomen tudi v smislu električne energije, ki jo potrebuje za svoje delovanje. Glede na zapleveljenost njive si robot samodejno uravnava tudi svojo delovno hitrost. Se pravi, če je na njivi ali delu njive bolj malo plevelov, je delovna hitrost hitrejša in obratno. Na tak način robot svoje delo opravi kar se da hitro (po moje si zasluži povišico). Lastnik tovrstnega robota pa bo lahko vse delovne procese v popolnosti nadzoroval in jih po potrebi tudi konfiguriral preko svojega pametnega telefona.

Vir: KLIK

LP, Blaž