Robot za opraševanje paradižnikov

Izraelsko podjetje Arugga, ki je naredilo avtonomnega robota za opraševanje paradižnikov, je pričelo s preskušanjem v Avstraliji. V podjetju upajo, da bo njihova tehnologija za avtonomno in robotsko opraševanje lahko pomagala tamkajšnjim kmetom, ki v rastlinjakih gojijo paradižnik. V Avstraliji imajo prepoved uporabe čebel ali čmrljev za opraševanje v rastlinjakih, zato ta del izvajajo ročno. Pri nas se pri pridelavi paradižnika za oprašitev poslužujejo uporabe čmrljev, je pa res, da tudi čmrlji v določenih pogojih svojega dela ne opravljajo dobro, zato je robot za oprašitev dobra alternativa trenutni tehnologiji. Tovrstno (robotsko) opraševanje ima zelo dobre rezultate, kar avstralskim kmetom prinaša upanje na dobre pridelke z zmanjšanjem stroška proizvodnje.

Lastno tehnologijo opraševanja so uspešno preizkusili v gospodarskem rastlinjaku v Izraelu, kjer so bili rezultati robotskega opraševanja boljši od kontrolnega.

Robot je opremljen s kamerami in računalniškim vidom, ki temelji na umetni inteligenci, samodejno prepozna cvetove, pripravljene za opraševanje, in jim glede na razvojni stadij dodeli določeno »dozo« zračnega tlaka. Robot ima na sebi tudi senzorje temperature in relativne zračne vlage in na podlagi tega svoje delo opravlja le v optimalnih pogojih. Na tak način je njegovo delo bolj unčikovito, storilnost je in končni rezultat sta višja – % uspešno oprašenih cvetov večji. V podjetju navajajo nekaj ključnih prednosti v primerjavi z oprašitvijo čebel/čmrljev, in sicer:

  • brezkontaktna rešitev, ki preprečuje širjenje bolezni čebel/čmrljev.
  • Sposobnost dela v vročih in hladnih temperaturah, kadar čebele/čmrlji niso učinkovite.
  • Izogib izzivom, s katerimi se srečujejo čebele/čmrlji v rastlinjakih, opremljenih z LED-osvetlitvijo.
  • Možnost uporabe ultravijoličnega presevanja rastlin za zmanjšanje škode na rastlinah, ki ga povzročajo škodljivci (insekti in pršice).

Vir: KLIK

LP, Blaž