Raziskovalni rastlinjak v Bangladešu

Bangladeš je največji svetovni izvoznik jute na svetu. Da bi ta naziv obdržal tudi v prihodnje, se je država odločila investirati v nov, najsodobnejši rastlinjak, s katerim bodo lahko lahko podprli raziskave in razvoj za naraščajoče potrebe po proizvodnji jute.

Juta se kot surovina uporablja v različnih sektorjih gospodarstva, vendar pa se rastlina goji le 4 mesece, zato so se na nacionalnem raziskovalnem centru za juto (BJRI) odločili, da investirajo v izgradnjo najsodobnejšega rastlinjaka, ki bo omogočal gojenje jute skozi celotno leto.

Raziskovalni rastlinjak je zgradilo francosko podjetje – CMF, ki ne gradi le klasičnih komercialnih rastlinjakov, ampak je na nek način profesionalno orientirano prav na izgradnjo raziskovalnih rastlinjakov. Rastlinjak je deljen na 6 različnih klimatskih con, v katerih se mikroklimatski pogoji nadzorujejo preko centralnega računalniškega sistema. Spodaj je nekaj tehničnih specifikacij novega raziskovalnega rastlinjaka:

  • skupna površina 200 m2
  • dvojna ventilacija
  • 6 klimatskih con, vsaka velikosti 25 m2
  • notranje in zunanje senčenje
  • dodatna umetna osvetlitev

Vlaganje v razvoj se vedno povrne, upam, da se bo pravilnega in načrtnega razvoja kmalu lotila tudi naša država, saj nas bodo drugače dohitele in prehitele vse države.

LP, Blaž