Prvi kontejnerski pridelovalec solatnic v Evropi

Patrick Stoffer nima kmetijske izobrazbe, v resnici sploh nima nobenih izkušenj s pridelovanjem hrane ali vzgojo rastlin in nima niti namena, da bi se udeležil kakšnega tečaja o kmetijstvu ali pridelavi vrtnin. Kljub temu pa bo Patrick Stoffer pridelal 1000 solat /teden za prodajo na sveži – lokalni trg. Pridelave solate se bo lotil na sodoben način, ki mu bo omogočal dober zaslužek.

111111111

Pridelovanja solatnic se je lotil v predelanem ladijskem kontejnerju, ki meri 12,2 m dolžine 2,44 m širine in 2,6 m višine. V njem je inštaliranih 256 t. i. pridelovalnih stolpov, katerih osnova gojenja rastlin je hidroponika. V kontejnerju solata in zelišča rastejo pod umetno osvetlitvijo namenskih LED-luči. Prednosti kontejnerske proizvodnje Patrik vidi predvsem v tem, da lahko na manjši površini pridela več, tako bo v tem kontejnerju pridelal enako število solate, kot bi jih na 7000 m2 veliki njivi (0,7 ha), pridelava je neodvisna od vremena in kar je nenazadnje za te čase tudi pomembno, njegov pridelek v kontejnerju je zavarovan pred vandali in nočnimi sprehajalci, ki si mimogrede naberejo nekaj solat ali pa jih »za hec« malo potacajo, sploh, če imate njivo v bližini mestnega središča. S tem ko bo Patrik začel pridelovati solatnice na tak način, bo postal prvi kontejnerski pridelovalec v EU, kar kaže predvsem na to, da kmetijstvo dobiva na popularnosti predvsem pri običajnih ljudeh, ki s kmetijstvom nimajo nobene veze. Patrik bo brez predhodnega kmetijskega znanja solato prideloval s pomočjo aplikacije na svojem pametnem telefonu, kjer bo obveščen o vseh mikroklimatskih pogojih v svojem kontejnerju in kamor bo dobival tudi neposredna navodila, kaj in kako narediti, nastaviti, da bo njegov pridelek zdrav in bo hitro zrasel. Kontejner je naročil od ameriškega proizvajalca Freight Farms, ki je v Ameriki že prodal 150 takšnih kontejnerjev. Ena od bolj znanih strank je tudi g. Kimbal Musk, brat  bolj znanega ustanovitelja Paypala in Tesla Motors, g. Elona Muska, ki je pred kratkim kupil 20 takšnih kontejnerjev in na tak način začel svojo kmetijsko kariero …

2222222

Pridelovalni kontejner bo Patrik postavil v  bližini negovalnega centra za starejše ljudi v kraju Deventer (Nizozemska), kjer tudi sam živi. Tako bo sveže produkte (solato in zelišča) prodajal kar neposredno v ta dom in bližnje gostinske lokale. Posel bi rad razširil tako, da bi zaposli še kakšno starejšo osebo, kar bo pripomoglo, da proizvodni kontejner bolj poveže s skupnostjo in projektu doda neko socialno noto. Proizvodni stroški, ki jih dosega s takšno proizvodnjo, mu ne omogočajo prodaje po veltrgovskih cenah in zato njegove solate ali zelišč ne bomo videli na policah supermarketov. Zaveda se pomena lokalne – direktne prodaje iz kontejnerja in bližnje restavracije. Svojo konkurenčnost pa vidi predvsem v svežini produktov, saj transportnih potih skorajda ni. Interes po takšni proizvodnji se v tem trenutku kaže tudi na Švedskem, Norveškem in  v Združenem kraljevstvu.

 

LP, Blaž