Prednosti in slabosti uporabe perlita v hidroponiki

Perlit se izdeluje iz vulkanske steklene rudnine »Uparit«, kremenov porfir. Te rudnine vsebujejo kristalno vezano vodo, ko kamnino hitro segrejemo (do 1200 °C), postane plastična, kristalno vezana voda pa izpari, na tak način nastanejo drobna zrna v obliki biserov s premerom 0,2 – 3 mm. Pri tem se osnovna surovina razteza in poveča prostornino 10 – 14 krat.  Ker pri raztezanju surovina tako poveča prostornino, postane izredno porozna.

Perlit se v vrtnarstvu uporablja že dlje časa v večini primerih kot dodatek k substratom, kar povečuje izboljšanje preskrbe z zrakom in vodo. Prav tako se že desetletja uporablja v izolacijske namene v različnih gradbenih materialih vendar se v zadnjem času vse bolj uporablja za filtriranje in kot rastni substrat. Pri hidroponiki se ga v nekaterih sistemih uporablja kot primarni medij. Perlit je ekološko popolnoma sprejemljiv dodatek.

Pri vsaki stvari pa obstajajo tako prednosti kot slabosti uporabe. Najbolj važno je, da pridelovalci samo dovolj dobro vedo kateri medij izbrati (je najbolj primeren) za njihov hidroponski sistem, pri tem pa morajo slediti osnovnim pogojem izbire medija njihovim potrebam (teža medija, kako rokovanje z medijem, vpliv medija na celoten sistem, pH vode in bolezni).

Prednosti uporabe perlita v hidroponiki

  • je za enkratno uporabo
  • uravnava anaerobne pogoje
  • cenovno ugoden
  • sterilen in pH nevtralen medij

 

Slabosti uporabe perlita v hidroponiki

  • ni obnovljiv material (medij)
  • agresivnejši koreninski sistemi lahko povzročijo zamašitev
  • neprimeren material za uporabo v aquaponiki (Prah)

 

Za več informacij o uporabi perlita v hidroponiki pa si oglejte spodnji video.

httpss://www.youtube.com/watch?v=indChXyx1LE

VIR: KLIK

LP, Blaž