Precizno redčenje direktno posejane solate

Ameriško podjetje Blue River je proizvajalec napredne-precizne kmetijske mehanizacije, katere osnovni cilj je zmanjšanje uporabe kemikalij, zniževanje proizvodnih stroškov in povečanje dobička. Njihovo tehnologijo (LettuceBot) v Združenih državah Amerike uporablja že 10 % vseh domačih pridelovalcev solate.

Stroj za redčenje direktno posejane solate se imenuje LettuceBot in je sestavljen iz več modulov, ki vsebujejo par kamer, ki odločajo o življenju in smrti determiniranih rastlin. Ta način omogoča, da pridelovalec v osnovi poseje povečan sklop, s tem strojem pa ga po vzniku poredči na željeno gostoto. S tem si pridelovalec zagotovi 100 % sklop, kar je pri direktni setvi solatnic zelo težko doseči, obenem pa je zelo pomembno, saj le tako lahko dosežemo maksimalno ekonomsko učinkovitost.

 

Ko se peljemo nad gojenimi rastlinami, prva kamera posname celotno delovno površino gojenega pridelka in že določi katere rastline niso posejane v optimalnem sklopu, zadnja kamera pa dobljene slike še enkrat analizira (5000/min.) in se odloči, ali označeno rastlino poškropi ali ne, se pravi, da se še enkrat preveri, ali je prva kamera res dobro določila željen sklop. Že sedaj je tovrstna škropilna naprava zelo precizna, proizvajalci pa algoritme in stroj nenehno dopolnjujejo in nadgrajujejo z željo, da dosežejo centimetrsko natančnost.

 

Trend napredne in zelo precizne kmetijske mehanizacije narekuje razvoj kmetijstva v boljšo prihodnost, kjer se bo uporabljalo bistveno manj pesticidov, vode in drugih resursov. Z LettuceBot mehanizacijo pa lahko že danes gojimo solatnice na velikih površinah z direktno setvijo, kar zmanjša proizvodne stroške.

 

Še nekaj tehničnih podatkov:

  • Dnevna zmogljivost: 16 ha/dan,
  • Delovna hitrost: 6,4 km/h,
  • Detekcija kamere: 5000 rastlin/min.

 

LP, Blaž