Podnebne spremembe že ogrožajo prihodnost kmetovanja v Evropi

Neželeni vplivi podnebnih sprememb se že čutijo po vsej Evropi. Ekstremno vreme, vključno z nedavnimi vročinskimi valovi v mnogih delih EU, že povzroča gospodarsko škodo v celotnem evropskemu kmetijskemu sektorju.

Glede na aktualno poročilo Evropske agencije za okolje (EEA) Climate change adaptation in the agricultural sector in Europe se bi naj tovrstni škodljivi učinki zaradi predvidenih podnebnih sprememb še povečali. V poročilu je poudarjeno, da bomo v bližnji prihodnosti morali še izboljšati učinkovitost uporabe že dostopnih prilagoditvenih ukrepov, kot so: hitrejša uvedba prilagojenih (odpornih) poljščin, izboljšanje obstoječih namakalnih sistemov s poudarkom po učinkovitosti (večji efekt namakalnega litra vode /ha) in povečati širšo uporabo preciznega kmetovanja – tudi digitalizacije. Za lažjo predstavo o čem govorim, si lahko ogledate spodnjo grafiko, kjer so omenjeni ukrepi izredno lepo vizualno podarjeni.

Zgoraj omenjena strategija je ključna za prilagoditev evropskega kmetijstva in bi naj bila vključena tudi v skupno (EU) kmetijsko politiko. Dejstvo pa obstaja, da se prilagajanje na ravni kmetij pogosto ne izvaja v takšni meri, kot si želimo, predvsem zaradi pomanjkanja financiranja, podpore domačih politik, institucionalne nezmogljivosti in enostavnega/hitrega in sodobnega dostopa do (praktičnega) znanja.

V vsem svetu se že sedaj zelo izražajo podnebne spremembe, v EU se negativnost podnebnih sprememb danes najbolj odraža v južnih krajih/državah, kar pa še ne pomeni, da smo bolj severne države na to imune. Zato bo izjemo pomembno, da prihodnje politike pospešijo prehod kmetijskega sektorja v novodobne sisteme, ki bodo pomagali ublažiti uničujoče vplive podnebnih sprememb na celotno kmetijsko panogo.

Ocena EEA je skladna s ključnimi sporočili iz nedavnega poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC) o podnebnih spremembah in zemljiščih, ki je dostopno TUKAJ.

 

LP, Blaž

Še ena zanimiva publikacija na to temo: KLIK.