Philips in Green Sense Farms skupaj v obdobje za notranjo proizvodnjo rastlin

philips2

Royal Philips in Green Sense Farms,sta v partnerskem odnosu razvila enega največjih projektov za notranjo vzgojo rastlin z LED lučmi, brez prisotnosti naravne svetlobe. Ta inovativen gojitveni model jim omogoča, da imajo v 365 dneh, kar 20 – 25 žetev oz. pridelkov (odvisno od gojenih kultur). Dolžina osvetlitve ter sama jakost sta regulirani in optimizirani za posamezno kulturo, tako da maksimirajo pridelavo ob najnižjih stroških proizvodnje (porabijo 85 % manj energije). Končen rezultat je povečanje donosa pridelkov in znižanje stroškov poslovanja – proizvodnje, medtem ko se potrošnikom zagotovi lokalno pridelana, sveža zelenjava skozi vse leto.

philips3

Združeni narodi (ZN) napovedujejo, da se bo svetovno prebivalstvo ljudi povečalo za približno 2,5 milijarde, do leta 2050 od tega bo 80 % svetovnega prebivalstva živelo v mestih. ZN izpostavljajo dejstvo, da je že sedaj 80 % zemljišča, ki so primerna za kmetovanje v tem trenutku v uporabi. Poleg tega vsako leto vse več ekstremnih vremenskih razmer po vsem svetu uničuje pridelke, in tako se cene hrane (predvsem v trgovinah) vsako leto višajo, današnji potrošniki so bolj osveščeni o tem, kako je njihova hrana pridelana in želijo jesti lokalno pridelano hrano, po drugi strani pa kmetje oz. pridelovalci čedalje težje (na tradicionalen način pridelave) sledijo potrebam, zahtevam in trendu modernega človeka (potrošnika). Lokalno pridelana hrana je vzpodbudila kmetijske strokovnjake, da so začeli izvajati inovacije na področju novih tehnologij kmetovanja, ki omogočaj rast rastlin brez sončne svetlobe v zaprtih prostorih, ki so blizu, ali v samih mestih.

philips4

Občutljivost rastlin na svetlobo je zelo drugačna od človeškega očesa, saj rastline za optimalno rast in razvoj ugajajo drugačne valovne dolžine kot ljudem. Philips je v razumevanju tega dejstva daleč pred konkurenco, saj se z tem aktivno ukvarjajo že od leta 1936, prihod LED tehnologije pa je omogočil fino nastavitev različnih spektrov za posamezne gojene rastline. Tako so pri podjetju v tem trenutku sposobni izpolnite vse potrebe po še tako specifični gojeni rastlini. LED luči lahko delujejo pri nižjih temperaturah, bližje rastlini (oddajajo malo toplote) in če so luči optimalno postavlene zagotavlajo popolnoma enakomerno osvetlitev po vsej rastlini. Kot sem že izpostavil imajo različne rastline tudi različne potrebe po jakosti, količini in trajanju osvetlitve, Philips ima vzpostavljeno široko bazo oprimalne osvetlitve za posamezno gojeno rastlino in jih imenujejo kar »recepti«.

philips5

V tem projektu (GSF) se uporablja vertikalna hidroponska tehnologija osvetljena z Philips lED lučmi (kakšne uporabljam tudi sam), kar jim omogoča, da zagotovijo konstantno visoko kvaliteto pridelanih rastlin (proizvodov) skozi celo leto. Vertikalni hidroponski sistem je sestavljeni iz štirinajstih »polic«, katere so ena od druge v višini odmaknjene 25 cm. S to metodo pridelava so odpravili tudi potrebo po uporabi škodljivih pesticidih in tako pridelajo rastline, brez uporabe slehernega FFS, kar daje pomenu kvalitete, čist drugo dimenzijo, po drugi strani pa znižamo stroške pridelave. Taka proizvodnja omogoča povečano fotosintezo in s tem povečanje samih hranilnih snovi v gojenih plodovih.

Menim, da je prihodnost tudi v takšnem načinu gojenja-pridelovanja hrane in je ne smemo gledati, kot neko vesoljsko tehnologijo ali znanstveno fantastiko, saj je med drugim (sicer v manjšem obsegu) prisotna tudi v moji garaži.

LP, Blaž

VIDEO

Vir: https://www.newscenter.philips.com/main/standard/news/press/2014/20140509-Philips-and-Green-Sense-Farms-usher-in-new-era-of-indoor-farming.wpd#.U3EcMvl_vw8