Oplodnja paradižnika pri višjih temperaturah ??

Naraščanje temperature in večja pogostost vročinskih valov, ki so po moji oceni posledica vremenskih sprememb, povzročajo upad kmetijskih pridelkov. Da bi se, glede na dejstvo, da se bomo s temi tegobami morali v prihodnje resno ukvarjati, izognili morebitnim težavam pri oskrbi s hrano, je skupino raziskovalcev zanimalo, zakaj rastline (nekatere) pri višjih temperaturah postajajo sterilne in kako to vpliva na njihovo sposobnost proizvodnje semena.

Paradižnik je zelenjava, ki se jo na svetovnem trgu pridela v ogromih količinah. Svetovna proizvodnja paradižnika je v letu 2014 dosegla 165 milijonov ton. Nizozemci, vodilni predvsem na področju žlahtnenja in proizvodnje (v veliki meri) hibridnih semen, so v letu 2014 pridelali kar milijon ton paradižnika. Kljub svoji popularnosti in veliki proizvodnji pa je paradižnik pri temperaturah nad 32 °C in trajanja le-teh nekaj dni zelo dovzeten za neoplodnjo in s tem povezanim odpadanjem cvetov (pridelka). Da bi žlahnitelji lahko ustvarjali nove sorte paradižnika, ki bi bile bolj tolerantne na višje temperature, morajo najprej dobro poznati dejstva, zakaj in kje prihaja do težav. Tako se je skupina nizozemskih raziskovalcev Univerze v Radboudu, ki dela na področju molekularne rastlinske fiziologije, odločila, da podrobneje razišče to težavo. Ugotovili so, da moški reproduktivni organi pri temperaturi med 32 in 34 °C postanejo manj »možati«. Prašniki se deformirajo in s tem se zmanjša kakovost in količina cvetnega prahu.

No, da pa ne bom pisal celotne obnove članka predlagam, da vsi, ki vas ta tema bolj podrobno zanima, preberete članek, ki je prostodostopen na TEJ povezavi.

 

LP, Blaž