Nova generacija škropilnic

Prototip novodobne škropilnice lahko zmanjša uporabo FFS za 99 %

Narediti več z manj je eden največjih izzivov, s katerimi se vsakodnevno sooča kmetijski sektor, kmetijstvo si prizadeva, da se sooči z izzivi, kako proizvesti hrano za dodatni dve milijardi ljudi, kot se naj bi po svetovnih napovedih do leta 2050 povečalo prebivalstvo našega planeta. Poleg povpraševanja po povečani proizvodnji hrane, se višajo predvsem okoljski standardi po zmanjšanju količine kemikalij, ki se uporabljajo za proizvodnjo hrane.

laserska šoba

Glede na predstavljen prototip angleškega podjetja Cambridge Consultants, ki pomaga inovatorjem in inovativnim podjetjem uspeti na globalnem trgu, naj bi nova tehnologija nanosa škropilne brozge, zmanjšala rabo FFS za 99 %. Novodobna škropilnica, ki deluje na principu selektivnega nanosa FFS, bo omogočala, da ne bo na zemljo padla nobena kaplja škropilne brozge. G. Niall Mottram (vodja razvoja izdelkov za kmetijsko-živilske razvijalce v podjetju Cambridge Consultants) pri dodatnem razvoju te nove tehnologije predvideva močno zmanjšane stroške in vplive na okolje predvsem z vidika uporabe FFS.

šoba in kamera 2

Nova generacija škropilnic in pršilnikov uporablja napredne algoritme strojnega vida, ki medsebojno razlikujejo zdrave in bolne rastline, nanos FFS pa opravijo lasersko vodene šobe le na izbranih rastlinah – v naprej določenih rastlinah (napadene, bolne ali pleveli). Sistem uporablja danes razpoložljivo strojno opremo, vključno s Playstation kamero. Kamera, nameščena na škropilnici, snema pridelek pred seboj in preko oblike, velikosti in barve sporoča dozirnim ventilom, katera šoba (kje in kdaj) se naj sproži. Tehnologijo za nanos FFS so v osnovi povzeli iz ink-jet tiskalnikov. Največja težava pa je razvoj primernih (zapletenih) algoritmov, ki so med vožnjo po njivi sposobni v delčku sekunde prepoznati, razločiti in zadeti »objekte«. Kapljica potuje s hitrostjo 5 m/s, kar pomeni, da lahko v eni desetinki sekunde zadene cilj. Sistem lahko uspešno zadene majhne cilje z višine 50 cm, tudi če se škropilnica premika s hitrostjo več kot 40 km/h.

šoba in kamera

Tehnologija ima potencial, ne samo, da pomaga kmetom privarčevati denar, ki bi ga sicer namenili za nakup FFS, ampak tudi pripomore pri varovanju okolja. Razvijalci poudarjajo, da se bo z novo generacijo škropilnic dramatično zmanjšala količine kemikalij, ki se sicer uporabljajo pri zatiranju bolezni in škodljivcev.

Več si lahko ogledate v spojnem videu

httpss://vimeo.com/148224607

Vir: KLIK1, KILK2

LP, Blaž