Nemški sadjar s premičnimi vetrnicami uspešno preprečil pozebo in rešil letino

Sicer tematika pozebe v tem trenutku ni aktualna, ampak je pa čas vedno primeren za razmišljanje o tem. Odločil sem se, da vseeno zapišem nekaj praktičnih izkušenj s turbinskimi vetrnicami, ki jih ima nemški sadjar, morda bodo komu koristile in opogumile kakšnega kmeta ali skupnost, da tudi v Sloveniji dobimo prvo testno protislansko vetrnico.

Premične turbine pritrjene na posebne prikolice, ki omogočajo hitro in enostavno premikanje, so nemškemu sadjarju, ki obdeluje 30 hektarjev jabolk, 3,5 hektarja češenj in 2 hektarja hrušk letos rešile 100% pozebo. Za boj proti zmrzali ima pripravljenih 5 premičnih turbinskih vetrnic, prve tri je pred leti kupil po izjemno ugodni ceni  – 5.000 €, drugi dve pa je plačal po redni ceni 35.000 €. Ena turbinska vetrnica pred pozebo zavaruje do 7 ha.

Prednost mobilnih veternic je tudi ta, da jih v operativno stanje postaviš v pol ure, kar je pri hitrem padanju nočnih temperatur izjemno pomembno (pravočasni zagon). Vetrnica z mešanjem zraka na določeni mikrolokaciji zviša povprečn0 temperaturo in zaradi tega ne pride do poškodbe zaradi spomladanskih pozeb. Je pa treba povedati, da te turbinsko gnane vetrnice proizvajajo tudi kar močan hrup, zaradi česa je sadjar od lokalne skupnosti moral dobiti tudi dovoljenje za uporabo. V letu 2015 je lahko prvič uporabljal turbine, povratek celotne investicije pa se mu je povrnil v nam vsem dobro znanem letu 2017, ko je hladna noč prinesla – 6,2 °C. S turbinskimi vetrnicami je v tem letu (2017) uspel prihraniti 60 % letine. Kljub temu pa sadjar pošteno pravi, da  je oroševanje še zmeraj najboljši način proti zmrzali, turbinske vetrnice pa so zelo dobra alternativa za tista področja, kjer orošavanja ni mogoče zagotoviti.

LP, Blaž