Nanofolija, ki pretvarja sončno svetlobo v bolj optimalno svetlobo

Rastline potrebujejo svetlobo za rast in razvoj. Svet, ki zahteva vedno več hrane, pa prav tako potrebuje svetlobo, ki mora biti (kot vse drugo) optimizirana za kmetijsko pridelavo.

Ravno to pa počnejo raziskovalci iz univerze v Amsterdamu, ki razvijajo sodobno nanofolijo, z namenom, da bo le-ta spreminjala naravno sončno svetlobo v svetlobo, optimizirano za kmetijsko pridelavo.

Kot vemo, sončna svetloba vsebuje koristno svetlobo, a tudi škodljivo UV in zeleno svetlobo, ki ni tako učinkovito izkoriščena. Novorazvita folija omogoča, da sončna svetloba, ki prodira v notranjost prostora spreminja sončno svetlobo v smislu ustvarjanja svetlobnega spektra, ki povečuje pridelek. Trenutno poteka laboratorijsko testiranje pri proizvodnji alg, kjer so rezultati obetajoči, saj alge pod to novo nanofolijo- SolarFoil rastejo za 10-20 % hitreje kot  alge, ki jih gojijo pod sončno svetlobo.

Učinkovitost svetlobe, ki prodre v notranjost zavarovanega prostora, je eden od ključnih elementov za normalno rast in razvoj gojenih kultur, zato je raziskovanje v tej smeri zelo pomembno in zaželeno. Namreč z napačno izbiro folije lahko zelo slabo vplivamo na gojenje rastlin pod njo, s tem pa tudi na naš povratek investicije in kvaliteto pridelka.

Več informacij na spodnji povezavi.

LP, Blaž