Microsoft v sodobno kmetijstvo vložil 1,5 milijona $

Projekt, v katerega je Microsoft vložil 1,5 milijona $, se ukvarja z implementacijo uporabe dronov in druge napredne IT-tehnologije v kmetijstvu, saj, kot pravijo pri Microsoftu, so ravno sodobne tehnologije ključ do uspeha novodobne pridelave hrane na naravi prijaznejši način s poudarkom, da pri tem tudi pridelovalcu ostane zadovoljiv zaslužek.

Triletna naložba v višini 1,5 milijona $ v tehnološko podjetje Emerging Prairie bo pomagala izvesti tisto, kar Microsoft imenuje kmetija prihodnosti. Denar bodo porabili za izgradnjo potrebne infrastrukture – zgradbo (makerspace), kjer bo prostor za učenje, razvoj in implementacijo oz. širjenje idej o naprednem in avtonomnem kmetijstvu. Se pravi, da bo ta t. i. kmetija popolnoma avtonomna in odraz implementacije uporabe različnih tehnologij za sodobne trende v pridelavi hrane, ki se naslanjajo na potrebo po naraščajočem prebivalstvu do leta 2050 in iskanje načinov, s katerimi tehnologijami in tehnološkimi postopki nahraniti 9 mrd. ljudi. Vsi, ki bodo pri tem projektu aktivno sodelovali (raziskovalci, kmetje itd.), bodo omenjeno dosegli z razvojem različnih metod strojnega učenja (umetne inteligence) in uporabo sodobne senzorike s poudarkom na avtonomnosti pridelovalnih procesov. S projektom bodo generirali novo tehnologijo, ki bo resnično podpirala kmetovanje v prihodnosti in kmetije naredila bolj produktivne in dobičkonosne.

Microsoft bo le eden izmed številnih partnerjev v projektu, ki bo vključeval tudi številne druga zasebna podjetja in vladna ministrstva. Microsoft pa v projekt ni vložil samo svojega denarja, ampak tudi svoje znanje in tehnologijo (ekosistem), ki bo vsem udeležencem pomagal pri izobraževanju in nadaljnjem razvoju dotičnih tehnologij. Grand Farm – kot se projekt imenuje, pa se poleg tehnologij osredotoča tudi na zagotavljanje prenosa znanj, kar je bistvenega pomena, da bodo vsi deležniki in kasneje uporabniki te tehnologije znali uporabljati oz. da jih bodo maksimalno izkoriščali v prid boljšega kmetovanja v prihodnosti.

Hočemo ali nočemo, trend, pa ne samo trend, realnost kmetijstva v naslednjih letih je v uporabi sodobnih digitalnih orodij, natančne senzorike (satelitske, droni, talne itd.) in uspešnemu osvajanju teh znanj. Končno lahko zapišem, da se tudi MKGP tega zaveda, kar me navdaja s pozitivnim navdihom za prihodnost domačega kmetijstva. Upam samo, da bomo na vseh institucijah vsaj sledili tem trendom posodabljanja kmetijske panoge, saj se z digitalizacijo stvari spreminjajo izredno hitro, na kar pa v bolj tradicionalni panogi kot je kmetijstvo, v tem trenutku še nismo pripravljeni.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž