Krompirjeva (biorazgradljiva) plastika

Trajnostno naravnana proizvodnja mora v svoj celoten kontekst vključevati tudi zelo pomemben del – pakiranje končnih produktov in dostava v trgovine. Plastika je v tem delu zelo priljubljen material, vsi pa vemo, da je kot odpadek velikokrat neprimerno zavržena oz. se je začela pojavljati tam, kjer si je ne želimo, ter za naš planet danes že predstavlja resno tveganje oz. problem.

Dobra alternativa originalni plastiki je plastika, ki jo bo mogoče proizvesti na osnovi krompirjevega škroba.  Vsaj tako meni švedski študent Pontus Törnqvist, ki se s tovrstno raziskavo (primernost krompirjevega škroba za izdelavo plastičnih izdelkov) resno ukvarja. Kot pravi sam, ga je zanimalo iskanje rešitve, ki bi bila dobra za vse ljudi. Svoj izziv je našel v dejstvu, da se plastični izdelki za enkratno uporabo v povprečju uporabljajo le 20 min in če se nepravilno zavržejo, se razgrajujejo naslednjih 450 let. Več o njegovi ideji in naključju glede iznajdbe si lahko pogledate v spodnjem videu.

 

T. i. Potato Plastic je biološko razgradljiv material, ki se ga kot surovino lahko uporabi za izdelavo praktično vsakega predmeta, ki se ga da izdelati tudi iz prave plastike. Razlika med pravo plastiko in plastiko iz krompirja je le, da se t. i. krompirjeva plastika po dveh mescih pretvori v kompost. Proizvodnja krompirjeve plastike se vrši s kombiniranjem količin vode in krompirjevega škroba, ki se jo segreva, dokler se ta zmes (tekočina) ne strdi. Končni produkt je termodinamičen, kar pomeni, da se ga da poljubno oblikovati s pomočjo dovajanja toplote in vlage.

Upam, da bo študentu uspelo in da bomo lahko navadno plastiko hitro zamenjali s krompirjevo (ali tudi kakšno koli drugo) biorazgradljivo plastiko.

 

LP, Blaž