Kmetijstvo 2030

Predstavljajte si, da se kmet v prihodnosti pri proizvodnji in ključnih odločitvah bolj zanaša na programsko opremo (pametni agroalgoritmi) kot na svoj instinkt in izkušnje. Tako nekako si kmetijsko prihodnosti in vodenje kmetijskih gospodarstev predstavljajo pri Bostonskem podjetju (BGC), ki se ukvarja s svetovanjem in razvojem različnih strategij za podjetja.

kmetija 2030

V različnih študijah navajajo, da bo novodobni kmet sedel v domačem naslonjač in skupaj s sodelavci upravljal delo preko GPS vodenih avtonomnih strojev, ki bodo zagotavljali nenehen »pritok« informacij, ki ji potrebujejo algoritmi za svoje brezhibno delovanje in precizno napovedovanje. GSO rastline se navajalo kot prihodnost brez katerih si v letu 2030 ne predstavljajo ekonomsko upravičene pridelave, saj so takšne rastline veliko bolj odporne proti raznim boleznim (glive, virusi)  in škodljivcem, pri gojenju pa se uporabi manj vode, gnojil in zaščitnih sredstev (FFS). Ta scenarij trenutno zveni kot neka vizija kmetovanja v letu 2030, vendar je večino od zgoraj napisanega na voljo že danes, sicer le pri večjih kmetijah (kooperacija) predvsem v ZDA, Latinski Ameriki in Rusiji. V Nemčiji se npr. kmetje povezujejo v skupine in tako iz svojih manjših kmetij oblikujejo večje farme, ki jih še vedno vodijo po svoje, osnovna sredstva, pa nabavljajo enotno (skupaj). Prav tako enotno imajo kartiranje in slikanje svojih njiv, kjer jim tehnologija omogoča, da se natančno določijo potrebe po npr. gnojilih ali namakanju posameznih njiv. S tem si zmanjšujejo osnovne stroške (nabava gnojil, FFS, napredne opreme, strošek namakanja, itd.), saj se na zven kažejo enotno, in se tako lahko primerjajo z velikimi farmami iz ZDA, Rusija ali latinske Amerike.

velikost kmetij

Po poraščanju BCG se bi naj do leta 2030 drastično povečala uporaba raznih pametnih sistemov za vodenje in načrtovanje proizvodnje na kmetijah, ki obdelujejo velike količine brezžično pridobljenih podatkov pridobljenih s pomočjo najnaprednejših tehnologij. Prav tako se bo povečalo zanimanje, uporaba in pravilna implementacija podatkov pridobljenih na nivoju molekularne biologije gojenih rastlin. Podjetja, ki že sedaj ponujajo nekaj od teh tehnologij, in  pospešeno delajo na razvoju ter sledijo tem trendom bodo v prihodnosti povečala obseg svojih strank, saj kmetovanje (ekonomsko učinkovito) v prihodnosti ne bo možno brez tovrstne programske podpore. Eno od teh podjetji je domače podjetje Datalab iz Ljubljane, ki ima razvito zelo zmogljivo programsko opremo Pantheon Farming, ki ga nenehno nadgrajujejo in vanj implementira različne module, ki kmetu olajšajo delo. So tudi mednarodno dejavni in na pravi poti da obstanejo ključni proizvajalec agro programske opreme na globalnem nivoju.

Trends that will shape crop farming thtough 2030

V kolikor vas o tej  strategiji zanima več si jo lahko podrobneje preberete na spodnji povezavi. Raziskava je osredotočena predvsem na Evropo, strateške implementacije pa veljajo za celi svet. Ugotovitve so uporabne za razvoj različnih strategij in poslovnih modelov v kmetijski panogi.

 

Povezava: KLIK

 

LP,

Blaž