Kaj droni lahko doprinesejo pridelovalcem

Droni oz. brezpilotni letalniki, kot jih imenujemo Slovenci vstopajo na vsa področja, kmetijstvo ni izjema. Ampak kot ponavadi smo Slovenci (nekateri ne) zelo zadržani za nove tehnologije in se preveč nagibamo k tradicionalnosti, ki pa na žalost (po moji presoji) v preveliki meri v tako hitrem tempu, kot ga živimo danes ni dobrodošla in je prej ovira kot prednost.

V spodnjem članku si lahko preberete kaj vse lahko doprinesejo, pocenijo, optimatizirajo t.i. brezpilotni letalniki.

Lansko leto sem imel priliko na lastne oči videti dobro “oborožen” brezpilotni letalnik, ki bi lahko bil uporaben tudi v našem kmetijstvu predvsem za: napovedovanje pridelka žit, pobiranje podatkov iz namenskih tablic (preko RFID), pregled površin, letno mapiranje in vrednotenje obdelovalnih površin, odganjanja divjadi, varovanje črede ovac (ja tudi to lahko delajo) itd. Droni so lahko zelo vsestransko uporabni in njihov čas šele prihaja..

Menim, da je kvalitetna in natančna analitika v vsaki panogi osnova planiranja in načrtovanja proizvodnje (tega se zavedajo vsi boljši managerji), sploh pa v kmetijstvu, kjer se do danes na tem ni naredilo nič (razen svetlih izjem). Droni lahko pripomorejo k izboljšanju osnovne analitike določenega kmetijskega gospodarstva oz. državnega kmetijstva na splošno. 

LINK: https://ggs-greenhouse.com/blog/ggs-bought-helicopter

Dron in traktor

Lp, Blaž