Japonski znanstveniki povečali hranilne snovi v zelenjavi

Vzgoja zelenjave danes poteka v novih, novejših in zelo naprednih gojitvenih prostorih in na veliko različnih načinov. Vseeno pa je vsem osnova hidroponska tehnologija, pri kateri rastline ne rastejo v prsti, ampak hranilne snovi črpajo neposredno iz vodne raztopine. V tej vodni raztopini so raztopljeni mikro in makro elementi, ki jih rastlina potrebuje za normalno rast. Vsi ti elementi (N, P, K, Mg, S, Fe …) so rastlinam dostopni tudi v zemlji, le da so tam vezani na talne koloide in nikoli povsem natančno ne vemo, koliko jih je v nekem trenutku gojeni rastlini na voljo.

Ena od najsodobnejših gojitvenih oblik in sistemov je vzgoja zelenjave v tovarnah zelenjave. Te tovarne pa so najbolj razvite prav na Japonskem, kljub nekaterim pozitivnim lastnostim, kot je npr. vzgoja zelenjave brez pesticidov, ta proizvodnja med ljudmi še ni povsem sprejeta. Zato si tamkajšnji raziskovalci prizadevajo, da bi to proizvodnjo bolj popularizirali. Popularizacijo tovrstne proizvodnje pa se niso lotili s klasičnim oglaševanjem in PR-om, ampak so tehnologijo še bolj izpopolnili.

Zaslužni profesor – fiziolog iz Kyoto Prefectural University G. Takeba pravi, da je v kampusu (Kansai Science City -Keihanna) razvil tehnologijo, s katero je v tovarnah zelenjave mogoče znatno povečati antioksidativne in mineralne vsebnosti gojenih rastlin. V raziskavah so ugotovili, da modra barva in vodna raztopina, ki ne vsebuje dušika znatno poveča količino C-vitamina in drugih antioksidantov. Ta količina je lahko v rastlinah, ki so gojene v tovarnah zelenjave, večja od 10 do 50-krat v primerjavi z zelenjavo, ki se jo goji (klasično) zunaj na poljih.

Tak način promocije novih tehnologij (z dokazi o boljši kvaliteti) se mi zdi ključnega pomena in dobra pot. Potem pa naj se potrošnik odloči, katero solato bo raje kupil, tisto, ki je pridelana na polju ali tisto, ki je pridelana v tovarni zelenjave.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž