Japonska tovarna zelenjave 10 mio. glav solate / leto

Ko se bo leta 2017 v kraju Kyoto na Japonskem odprla nova tovarna zelenjave, bo to prva »kmetija«  oz. bolje povedano tovarna zelenjave, ki ne bo imela nobenih delavcev. Namreč čisto vse, se pravi od setve, presajanja, gojenja, žetve in pakiranja bodo naredili stroji.

Japonka solata

Zmogljivost te novodobne tovarne bo 30.000 glav solate / dan. Če to primerjamo s sedanjo (tradicionalno) tehnologijo proizvodnje solate, ko solato sadimo na 50X30 cm oz. 66.000 kom / ha, vidimo, da lahko na enaki neto površini, kot bo zgrajena ta tovarna (4.800 m2) vzgojimo približno 31.000 glav solate. Če računamo, da bomo v eni sezoni na enaki površini vzgojili 3 pridelke to znese cca. 93.000 glav solate / leto., kar je v primerjavi z vzgojo 10.000.000 glavami solate /leto le 0,93 %.

japonska solata1

Podjetje SPREAD (investitor) je prvo tovrstno tovarno, ki ni popolnoma atomizirana odprlo že leta 2006 in svoje produkte prodaja v več kot 2.000 trgovinah v glavnem Japonskem mestu – Tokiu. Z izgradnjo nove tovarne želijo postopek vzgoje solate narediti še bolj učinkovit, tako na energetskem,  kot na stroškovnem smislu. Pridelano solato bodo zaradi nižje lastne cene, prodajali po nižjih cenah (koliko je verjeti tem besedam). Osnovno vodilo njihovega podjetja je, da je tovrstna tehnologija proizvodnje solate in druge zelenjave prihodnost kmetijstva predvsem njihovega (Japonskega), saj jim kronično primanjkuje zemlje, prav tako pa imajo kot država velik deficit na področju svežega sadja in zelenjave.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž