Japonska bo problematiko starostne strukture kmetijstva reševala z droni

Tudi na Japonskem se soočajo s problematiko staranja kmetijske populacije in nezainteresiranostjo za kmetijsko panogo. Večina mladih se raje kot za poklic kmeta odloča za pisarniško kariero. Na japonskem ministrstvu za kmetijstvo so se zaradi tega odločili, da pospešijo implementacijo brezpilotnih zrakoplovov – dronov v kmetijski sektor. Po besedah japonskega ministrstva za kmetijstvo bodo z uporabo dronov to panogo pripeljali v 21. stoletje, ter na tak način olajšali nekatere delovne procese/opravila. Za pospešeno uporabo dronov so se Japonci odločili predvsem s stališča velike, vsestranske in enostavne uporabe le teh, namreč drone se lahko uporablja tako na hribovski, kot na ravninskih kmetijah.

Japonsko kmetijsko ministrstvo bo v ta namen izvedlo/financiralo vrsto raziskav in terenskih preskušanj različnih tipov dronov, vse z namenom, da bodo točno dorekli/definirali kateri tipi dronov so primerni za različna opravila. Drone bodo glede na uporabo delili glede na naslednja delovna opravila: škropljenje, gnojenje in dognojevanje (foliarno), setev, umetno oprašitev, prenos kmetijske opreme in rezervni delov ter pregled (monitoring) polj/obdelovalnih površin za primer različnih stresnih situacij (suša, škodljivci in bolezni, moča).

Prof. Kevin Short iz Tokijske univerze za informacijske znanosti, ki aktivno sodeluje v vladnih programih povečane uporabe novih tehnologij v kmetijstvu je dejal, da je problem staranja delovne sile in gospodarjev na podeželju in v kmetijski panogi na sploh, že večletna »kuga« Japonskega kmetijskega sektorja. Največji problem je v mladih, ki so nezainteresirani za delovna mesta, ki so videti umazana, dolgočasna in so povrh še slabo plačana. Drug velik problem (podobno je v SLO) pa je izredna nezainteresiranost žensk za poroko v kmečke družine.

Če Japonci rečejo/zaznavajo, da je njihov kmetijski sektor potrebno posodobiti z novodobnimi tehnologijami, kaj bi potem lahko rekli mi??? :/

 

Vir: KLIK

LP, Blaž