Gojenje konoplje v rastlinjakih

Proizvodnja konoplje za medicinske namene v rastlinjakih postaja vse bolj priljubljena po vsem svetu. Ta metoda omogoča natančen nadzor nad okoljskimi pogoji, kar zagotavlja konstantno kakovost in višje donose. V tem članku je povzetih več tehnologij in praks, ki se uporabljajo v različnih delih sveta, vključno z Rusijo, Južno in Severno Ameriko, Afriko in Evropo.

V ZDA in Kanadi je pridelava konoplje v rastlinjakih močno regulirana in visoko tehnološka. Copperstate Farms v Arizoni, ZDA, uporablja 1,7 milijona kvadratnih metrov rastlinjakov za pridelavo konoplje. Njihova metoda vključuje uporabo naravne sončne svetlobe, dodatne osvetlitve in nadzora nad klimo za optimalno rast​​​​. Podobno je kanadsko podjetje BC Tweed, del Canopy Growth, največji licencirani pridelovalec konoplje v rastlinjakih na svetu, z obsegom 70 hektarjev v Britanski Kolumbiji

Nemčija in Švica sta vodilni v Evropi pri pridelavi medicinske konoplje. V Nemčiji podjetja, kot so Aphria RX GmbH, Aurora Produktions GmbH in Demecan GmbH, proizvajajo konopljo v visoko nadzorovanih rastlinjakih. Pridelava je strogo regulirana in usmerjena k zagotavljanju visoke kakovosti medicinske konoplje​​​​. V Švici se izvajajo pilotni projekti, ki omogočajo pridobivanje dragocenih podatkov za prihodnjo regulacijo

Urugvaj je ena izmed vodilnih držav v Južni Ameriki, ki proizvaja medicinsko konopljo. Podjetje Fotmer Life Sciences goji konopljo v visoko nadzorovanih rastlinjakih in izvaža izdelke v Nemčijo. Njihove metode vključujejo uporabo naravne svetlobe, dodatne osvetlitve in nadzora klime za zagotavljanje visoke kakovosti pridelka​.

V Afriki je Južna Afrika ena izmed prvih držav, ki je legalizirala pridelavo medicinske konoplje. Pridelovalci uporabljajo napredne tehnologije za nadzor klime, osvetlitve in namakanja v rastlinjakih, da bi zagotovili visoko kakovost pridelka za medicinske namene.

V Rusiji je pridelava medicinske konoplje še vedno v zgodnjih fazah razvoja. Kljub temu se izvajajo raziskave in pilotni projekti za izboljšanje tehnologij in metod pridelave konoplje v rastlinjakih.

Pridelava medicinske konoplje v rastlinjakih predstavlja obetavno priložnost za investitorje zaradi visokega povpraševanja po kakovostni medicinski konoplji in visoke dodane vrednosti pridelka. Kljub visokim začetnim stroškom investicija ponuja možnost visokih donosov, še posebej, če je podprta z napredno tehnologijo in učinkovitimi pridelovalnimi praksami. Nemčija je legalizirala medicinsko uporabo konoplje leta 2017, prva medicinska konoplja pa je bila pridelana leta 2021. Trenutno so v državi tri licencirana podjetja za pridelavo medicinske konoplje: Aphria RX GmbH, Aurora Produktions GmbH in Demecan GmbH. Na Malti in Hrvaškem so zakonsko že uredili gojenje konoplje za medicinske namene, kar kaže na možne smernice tudi za Slovenijo v prihodnosti. Trenutno pa v Sloveniji še vedno ni zakonskega okvira, ki bi omogočal lokalno pridelavo in predelavo konoplje za medicinske namene, kar pomeni, da se podjetja zanašajo na uvoz zdravilnih sestavin iz tujine​​.

 

Finančni vidiki

Investicija v pridelavo konoplje v rastlinjakih je lahko finančno zelo privlačna, vendar zahteva natančno načrtovanje in visok začetni kapital. Po ocenah se začetni stroški za postavitev rastlinjaka za medicinsko konopljo lahko gibljejo med 1,8 in 2,5 milijona evrov na hektar. Ti stroški vključujejo infrastrukturo, nadzorne sisteme, opremo za gojenje, razsvetljavo in namakalne sisteme. Pridelava medicinske konoplje lahko prinese visoke donose. Povprečna letna proizvodnja na hektar se lahko giblje med 10.000 in 30.000 kilogrami suhe snovi, odvisno od tehnologije in pogojev gojenja. Pri trenutnih tržnih cenah za medicinsko konopljo, ki lahko dosežejo tudi do 5.000 evrov na kilogram, je potencialni letni prihodek na hektar izjemno visok. Pričakovani donos investicije (ROI) je sicer odvisen od številnih dejavnikov, vključno z učinkovitostjo pridelave, kakovostjo izdelka, tržnimi pogoji in stroški poslovanja. V optimalnih pogojih lahko investitorji pričakujejo, da se jim investicija povrne v 2-4 letih​​.

Phylos

Povzetek tehnologije proizvodnje

Izbira Ustrezne Sorte. Izbrati moramo sorte, ki so primerne za rastlinjake, kot so autoflowering in feminized. Autoflowering sorte so idealne za rastlinjake, ki uporabljajo naravno svetlobo, ker ne potrebujejo konsistentnega svetlobnega urnika za cvetenje​​

Nadzor Klime. Uporabljajti moramo sodobno tehnologijo za nadzor temperature, vlažnosti in prezračevanja. Optimalna temperatura za rast konoplje je med 20-30°C, vlažnost pa med 40-60%​​.

Osvetlitev. Zagotoviti je potrebno zadostno osvetlitev ponavadi to dosežemo z uporabo LED ali HPS luči. Osvetlitev mora biti prilagojena fazam rasti rastlin, od vegetativne faze do cvetenja​​​​.

Namakanje in Gnojenje. Obvezna uporaba natančnih namakalnih sistemov, ki omogočajo enakomerno in učinkovito razporeditev vode​​. Fertigacija (dodajajte gnojila) z dušikom iizvajamo v vegetativni fazi s fosforjem ter kalijem pa dognojujemo v fazi cvetenja.

Nadzor Škodljivcev in Bolezni. Varstvo rastlin izvajamo na integriran ali biološki način v rastlinjake se vnašaju tudi naravni sovražniki škodljivcev​​.

Obrezovanje in Usmerjanje Rasti. Redno obrezujte rastline, da odstranite odmrle ali bolne dele in spodbudite boljšo rast ter večjo proizvodnjo cvetov. Z usmerjanje rastlin se uporabljajo mreže ki služijo tudi kot opora, kar je pomembno predvsem zaradi boljše razporeditve same svetlobe.

Faza Cvetenja. V fazi cvetenja se osvetlitev zmanjša na 12 ur svetlobe in 12 ur teme na dan, s tem svetlobnim ciklom se vzpodbudi cvetenje pri fotoperiodnih sortah. Za samo povečanje kakovosti pridelka se priporoča uporaba metode “light deprivation”, s čimer nadzorujemo sam potek cvetenja pridelka​​.

Žetev in Sušenje. Rastline obiramo, ko so cvetovi polni smole saj imajo takrat optimalno vsebnost kanabinoidov. Cvetovi (pridelek) se suši v temnem, dobro prezračenem prostoru s konstantno temperaturo okoli 20°C in vlažnostjo okoli 50%​​.

Viri tehnologije: KLIK1 in KLIK2

 

Eden izmed najpomembnejših vidikov hi-tech rastlinjakov je avtomatiziran nadzor klime. Napredni sistemi za uravnavanje temperature, vlažnosti in prezračevanja omogočajo ustvarjanje optimalnih pogojev za rast konoplje skozi vse leto. Ti sistemi uporabljajo senzorje in algoritme za prilagajanje okoljskih pogojev v realnem času, kar zmanjšuje tveganje za bolezni in povečuje rast rastlin​​​​. Rastlinjaki kjer se goji konopla uporabljajo energetsko učinkovite LED luči in HPS (High Pressure Sodium) luči, ki omogočajo nadzor nad svetlobnim ciklom rastlin. Tehnologije za osvetlitev omogočajo podaljšanje rastne sezone in pridelavo skozi vse leto, ne glede na naravne svetlobne pogoje. Nekateri rastlinjaki uporabljajo tudi svetlobne spektralne analize za prilagajanje osvetlitve potrebam rastlin v različnih fazah rasti​​​​.

Natančni namakalni sistemi, kot so kapljično namakanje in fertirigacija, zagotavljajo optimalno oskrbo rastlin z vodo in hranili. Ti sistemi zmanjšujejo porabo vode in gnojil ter omogočajo enakomerno razporeditev vlage in hranil po celotnem rastlinjaku. Avtomatizirani namakalni sistemi vključujejo senzorje vlage in hranil, ki spremljajo potrebe rastlin in prilagajajo namakanje v realnem času​​.

Hi-tech rastlinjaki uporabljajo napredne krmilne sisteme, ki temeljijo na umetni inteligenci in strojnemu učenju. Ti sistemi omogočajo avtomatizacijo številnih procesov, vključno z uravnavanjem klime, osvetlitvijo, namakanjem in hranjenjem rastlin. AI algoritmi analizirajo podatke iz senzorjev in prilagajajo rastne pogoje za optimalno rast. Ti sistemi zmanjšujejo potrebo po človeškem delu in povečujejo natančnost pridelave​​. Tovrstni Hi-tech rastlinjaki so zasnovani tako, da so okolju prijazni. Poleg tega napredni sistemi za recikliranje vode in hranil zmanjšujejo porabo virov in zmanjšujejo odpadke. Ti trajnostni pristopi omogočajo pridelavo visokokakovostne konoplje z minimalnim vplivom na okolje​​.

Glavni pridelovalci konoplje v rastlinjakih:

Copperstate Farms (ZDA): https://www.copperstatefarms.com/

BC Tweed (Kanada): https://www.tweed.com/

Agawa Cultivation (ZDA): https://agawas.com/

Glass House Farms (ZDA): https://glasshousefarms.org/

Pridelava konoplje za medicinske namene v rastlinjakih predstavlja velik potencial za prihodnost medicinske industrije in kmetijstva, z naprednimi tehnologijami in metodami pa omogoča trajnostno in učinkovito pridelavo visokokakovostnih medicinskih izdelkov.

LP, Blaž