Gojenje hrane s pomočjo tehnologije v oblaku

Hidroponika je že od nekdaj neke vrste nišna metoda proizvodnje hrane, zdaj pa ji najnovejše tehnologije dajejo povsem nov pomen in nadaljnje možnosti, saj tovrstni gojitveni sistem med drugim intenzivno preskušajo tudi za gojenje hrane v vesolju.

Ali lahko moderni način gojenja rastlin omogočil proizvodnjo hrane za vedno večje potrebe hitro rastočega svetovnega prebivalstva, ki v velikih večini živi v mestih?

Kot enega od modernih primerov, ki jim nekateri še danes pripisujejo futoristično noto lahko vidimo, da v podjetju Aizu Wakamatsu – Akisai Plant Factory (iz osrednje Japonske), za proizvodnjo solate in špinače z nizko vsebnostjo kalija v svojem obratu uporablja moderno tehnologijo. Oblačna analiza podatkov jim omogoča proizvodnjo specifičnih produktov, ki bi jih sicer le z težka proizvajali. Zelenjava se goji v t.i. čistih sobah, ki jo je pred tem podjetje Fujitsu uporabljalo za proizvodnjo polprevodnikov. Oblačna platforma podjetja Fujitsu – Akisai shranjuje in analizira vse podatke do katerih pridejo preko senzorjev, ki jih imajo nameščenih v svojih tovarnah zelenjave in rastlinjakih. Preko te platforme je oddaljeno možno nadzorovati in krmiliti ogrevanje prostorov (sekcij), prezračevanje, kroženje zraka, hlajenje in druge stvari za uravnavanje mikroklimatskih pogojev.

httpss://www.youtube.com/watch?v=weG9iiwhDwE

Tako je na podlagi novodobne oblačne tehnologije možno nadzirati specifične karakteristike zelenjave kot so v tem primeru nižja vsebnost kalija in teža (solate in špinače) in tako proizvajati produkte (zelenjavo) z visoko dodano vrednostjo.

 

Vir: KLIK, KLIK2

LP, Blaž