Futuristično kmetovanje

Nekateri na malo novejše tehnologije, ki jih predstavljam na svoji blog strani ali na pogovoru ob kavi gledajo kot na nekaj futurističnega, nerealnega in oddaljenega še najmanj 100 let. Zaradi tega sem se odločil, da danes napišem nekaj o tem in pripnem par linkov, kjer boste lahko videli, da zadeve še zdaleč niso tako mimo, adijo ali nerealne, kot se morda na prvi pogled slišijo, vidijo  ali berejo.

Robot sejalnica

Svetovni trend kaže, da je proizvodna industrija zasičena, plus tega ima veliko konkurenco (predvsem na Kitajskem) in mrzlično išče nove možnosti preusmeritve in širitev dejavnosti. Nekateri (Toshiba, Sharp, Philips) so jo že našli v kmetijski panogi. Ko klasična industrija vstopa na kmetijsko področje se začne vse obračati “na glavo”, saj imajo na proizvodnjo povsem drugačen pogled kot mi agronomi. Od leta 2010 se je v kmetijsko panogo z veliko hitrostjo začelo širjenje in razvoj tehnologij, ki jih prej nismo bili vajeni. Na tej spletni strani, si lahko pogledate kako bi naj kmetovanje izgledalo v prihodnosti. Ljudje čedalje več energije vlagajo v raziskavo raznih polsamostojnih ali povsem avtonomnih sistemov, ki bi jih poslali na druge planete, eden od takšnih je g. Jeff Pernell, več o njegovi ideji in sistemu, si lahko preberete TUKAJ. Od 9. – 10. 3. 2015 bo v Abdu Dhabiju potekala svetovna konferenca in sejem, kjer se bodo predstavljala podjetja, ki so napredno in zelo inovativno naravnana v kmetijsko prihodnost. Iščejo se sponzorji, za letalsko karto… 🙂 Tudi medicina inovativno vstopa v kmetijstvo, članek je dostopen TUKAJ. Kam vse to na dolgi rok pelje je pa drugo vprašanje, na katerega si naj vsak odgovori sam.

futoristic

V glavnem, to kar pišem v blogih je bolj ali manj realno in neizogibno tudi za naše kmetijstvo. Na Kmetijskem inštitutu Slovenije se tega zavedamo, zato se v letu 2015 posvečamo tudi temu področju, kjer bomo skušali ohraniti korak z inovacijami in najbolj primerne preizkušati v slovenskem agroklimatu in potrošniškem okolju. Tako bomo lažje in bolj strokovno prišli do zaključkov o smotrnosti implementacije določenih naprednih tehnologij v naše okolje. Želim si, da bi imeli dovolj sredstev (€), da pri preizkusili čimveč tehnologij in tako vsem zainteresiranim realno predstavili koristi in slabosti oz. celotno sliko. Še ne zanimiv ČLANEK.

 

VIr: surfer na internetu .. 🙂

LP, Blaž