Egiptovska vlada se je odločila za modernizacijo kmetijstva

Danes pišem povzetek novice, kako se je egiptovska vlada odločila, da modernizira svoje kmetijstvo, saj v tem vidi edino prihodnost za povečanje produktivnosti in proizvodnjo zelenjave na svojih tleh. V ta namen bodo zgradili pilotni rastlinjak, s čimer bodo tuje tehnologije pravilno implementirali s svojimi agroklimatskimi razmerami in kmetijskim prostorom.

Marca 2015 je egiptovska delegacija obiskala različne evropske države z namenom spoznanja gojenja zelenjave v rastlinjakih. Najbolj so se navdušili nad pozitivnim razvojem območja Almerije, ki je v zadnjih 30 letih, iz ene najbolj revnih in nerazvitih španskih regij, postala regija z največjo koncentracijo rastlinjakov v državi in s tem najpomembnejši proizvajalec zelenjave v zimski sezoni. Prav tako so bili presenečeni nad modelom delovanja raziskovalnega središča Tecnova, ki ga sestavlja kar 126 zasebnih podjetni, ki so tako ali drugače vpeta v kmetijsko industrijo gojenja zelenjave v rastlinjakih.

podpis-pogodbe

Slavnostni podpis pogodbe

Raziskovalno središče Tecnova je razvilo in dela na nadaljnjem izboljšanju posebnih rastlinjakov za gojenje zelenjave v vročih in suhih območjih, saj se sama pokrajina Almerija nahaja v zelo toplem in suhem območju Španije. To je še pripomoglo k akciji, da se je egiptovska vlada odločila, da za izvajalca njihovega pilotnega rastlinjaka izbere ravno podjetje Tecnova iz španske Almerije. Kot vemo, večina svetovnega prebivalstva živi v toplih in vročih državah, zaradi podnebnih sprememb bo teh območij še več. Tako je špansko podjetje Tecnova Research Centre s sedežem v Almeriji na jugu Španije v letošnjem septembru podpisalo pogodbo za izgradnjo pilotnega rastlinjaka za visokoproduktivno vzgojo zelenjave. Nov sodoben raziskovalno-proizvodni rastlinjak bodo gradili v regiji El Cairo. Egiptovska vlada (kot še nekatere druge) se zaveda pomena modernizacije kmetijstva za nadaljnji razvoj te panoge, ustvarjanja novih delovnih mest in izboljšanja ekonomskega stanja prebivalstva. Njihovi resni nameni se kažejo v dejstvu podpisa pogodbe in otvoritvi pilotnega rastlinjaka v začetku leta 2017.

Upam, da se bo tudi naša vlada kmalu začela zavedati resnosti potrebe modernizacije slovenske kmetijske panoge kot celote, še posebej na področju zelenjadarstva, kjer bi npr. s 100 ha rastlinjakov bistveno povečali delež samooskrbe v celotni zelenjadarski verigi, kar bi pomenilo, da bi se zelo približal 100% samooskrbi. S tem bi ustvarili veliko novih delovnih mest, ki so direktno vezana na proizvodno panogo, kot tudi vsa indirektna delovna mesta (strojniki, elektoinženirji, čistilke, prevozniki, tajnice …).

 

Promocijski video Tecnova raziskovalnega centra

httpss://www.youtube.com/watch?v=W5FefccOplg

 

Vir: KLIK

LP, Blaž