Cow-free kravje mleko

V bližnji prihodnosti bomo uživali zdrave beljakovinske napitke narejene iz alg, oblečeni pa bomo v oblačila narejena iz sintetične pajkove svile. Vse to in še veliko več nas čaka v bližnji prihodnosti. V današnjem blogu pa nekaj več o biotehnologiji in njenem vplivu na naš (prihodnji) vsakdan.

V tem trenutku že veselo stopamo v t. i. postživalsko gospodarstvo, kjer se že vidijo prvi obrisi sintetičnih mlečnih izdelkov. V zadnjih letih se je močno razvila nova industrija pridelave hrane, ki jih lahko rečemo kar celično kmetijstvo. Danes lahko še govorimo kot o znanstvenem področju, ki s pomočjo biotehnologije proizvaja živalske vrste beljakovin in biomulekule, že jutri pa bomo lahko govorili kot o postopku podobnemu varjenju piva. Navdušenci nad to industrijo govorijo, da bodo tovrstne celične tovarne omogočile lokalno in trajnostno »varjenje« hrane, hkrati pa bi naj ta tehnika proizvodnje hrane oz. končnih mlečnih izdelkov ublažila vpliv trenutne industrijske živinoreje na okolje in izboljšala varnost preskrbe s hrano. Mleko proizvedeno na tak sintetičen način vsebuje enake vrste proteinov kot tisto pravo kravje, la da za to ne potrebujemo krave. Takšno mleko ne vsebuje laktoze, rok trajanja pa je neverjetnih 6 mesecev.

Današnji blog nakazuje “moderni” razvoj, če temu lahko tako rečemo, sam nisem pristaš tovrstnega razvoja, ampak bolj naravnega. Je pa varjetno res, da vsem vse ne bo nikoli odgovarjalo. Upam, da bomo pri nas še dolgo pili in uživali mlečne izdelke iz pravega kravjega mleka.

 

Vir: KLIK

LP; Blaž