Brezpesticidno zatiranje peronospore, gliv in plesni z UV svetlobo

Roboti bodo v bližnji prihodnosti vse pogostejši in dejavnejši v vseh kmetijskih panogah. Danes pišem o robotu, ki ponoči z UV-svetlobo preprečuje razvoj peronospore v vinogradih. Namreč raziskave, ki so jih naredili v ZDA, kažejo na to, da določen spekter UV-svetlobe izredno dobro ublaži različne glivične bolezni in plesni na različnih gojenih rastlinah.

Vodja projekta Cornell AgriTech David Gadoury je povedal, da imajo izredno dobre rezultate pri preprečevanju nastajanja in širjenja peronospore na sorti Chardonnay. Poskus, ki traja že dve leti, kaže izjemno dobre rezultate, »aplikacija« UV-svetlobe se ponavlja enkrat tedensko. Nočni tretma proti peronospori z UV-svetlobo deluje tako, da se izkoristi škodljiv vpliv UV-svetlobe na DNK peronospore. Ponoči se tovrstna aplikacija izvaja zaradi tega, da gliva ne dobi potrebne modre svetlobe (preko dneva), ki jo rabi za regeneracijo od UV-svetlobe. Raziskovalci se bodo v nadaljevanju projekta/raziskave osredotočili predvsem na določanje primernega odmerka UV-svetlobe za optimalno zaščito proti peronospori. Tako bodo glede na predhodno sliko (ki jo naredi isti robot) dovajali različne jakosti glede na moč okužbe v vinogradu/sorti/vrsti/legi.

UV-aplikacija je že dobro sprejeta pri jagodah, kjer se pridelovalci prav tako soočajo s problemom plesni. UV-tretma pa je primeren tudi za vrtnarstvo, saj so rezultati na paradižnikih, bučkah, baziliki in kumarah izjemno dobri.

UV-aplikacija ima zelo dobre rezultate in raziskovalci napovedujejo, da bodo v kratkem imeli prave (jakostne in nm) recepte za več gojenih kultur, učinkovitost pa bi naj bila boljša kot trenutno najbolj učinkoviti fungicidi.

Skratka, še ena od opcij, ki narekuje možnost brezpesticidne pridelave hrane in bi jo bomo morali preskusiti tudi mi.

 

Vir: KLIK

LP, Blaž