Ameriško razmišljanje kako nahraniti svet

Na MIT Media Lab v Cambridgeu, Massachusetts, CityFARM prikazujejo prihodnost proizvodnje hrane. Rastline gojijo po sistemu aeroponike to je sistem, kjer se rastline gojijo brez zemlje. Koreninam gojenih rastlin se redno dovaja meglica v kateri so raztopljene hranilne snovi (mikro in makro elementi), ki zagotavljajo optimalno pH ravnovesje in prehranjenost rastlin. Količino svetlobe in optimalno temperaturo prav tako skrbno spremljajo in jo po potrebi tudi dodajajo, zmanjšujejo.

Mestno kmetijstvo prihidnosti

Kmetijska proizvodnja v ZDA porabi približno 80 % vse razpoložljive sladke vode. Proizvodnja je v veliki meri odvisna od naravnih razmer, ki so vse bolj nepredvidljive. Kot navajajo MIT raziskovalci sistem aeroponike zmanjša porabo vode za 98 %, ter odpravlja uporabo kemičnih gnojil in pesticidov. Ampak, ta sistem ne more nadomestiti celotno kmetijsko proizvodnjo kot jo poznamo danes. Omenjajo, da je trenutno takšna proizvodnja na manjši skali neproduktivna, kakor tudi, da kulture kot so: žita, soja, riž koruza na takšen način ne bomo še dolgo gojili, saj je klasična proizvodnja omenjenih kultur cenejša in bolj produktivna.

Kaj pa rastline, ki v ne tradicionalnih sistemih ne funkcionirajo najboljše? tukaj pa novi sistemi obstoječim kmetom lahko pomagajo pri doseganju višje dodane vrednosti in poskrbijo, da se za novodobno kmetovanje odloči še kdo in postane t.i. mesti kmet, kar je danes zelo popularno.

Kliknite na spodnjo povezava za ogled zanimivega videa

KLIK

 

lp, Blaž