5G omrežje prodira tudi v rastlinjake

Na vzhodu Kitajske so pričeli s testiranjem 5G prenosa podatkov, ki omogoča prenos večjega števila podatkov (video in slike) v realnem času. Tehnologija 5G bi naj omogočala, da bi se vsi pridobljeni podatki z uporabo umetne intelegence bolj unčinkovito analizirali. Robot, ki zajema podatke, je izdelan na okroglem podstavku, kar mu omogoča, da se premika v vse strani, njegov glavni namen pa je uporaba za pregled gojenih rastlin in zbiranje najrazličnejših podatkov.

Glava robota je opremljena s štirimi kamerami, po dve (v poziciji oči) imata resolucijo 5 miljonov slikovnih točk, drugi dve (locirani na predelu ušes) pa imata resolucijo 7 miljonov slikovnih točk. Na glavi ima robot inštalirane tudi senzorje hitrosti vetra, senzor za merjenje koncentracije CO2, relativne zračne vlage in temperature ozračja. Kvalitetno in natačno zajemanje podatkov je prvi in osnovi korak za uporabo umetne inteligence, ki se zelo intezivno implementira v vrtnarski sektor, predvsem v rastlinjake in tudi v ostale kmetijske sektorje. Trenutni algoritmi, preko teh podatkov (zajem s tem robotom), služijo predvsem za določanje zdravstvenega stanja gojenih rastlin, določitev optimalnih pogojev za morebitno zatiranje škodljivcev in določanje optimalne zrelosti gojenih rastlin. V prihodnosti pa bodo robota nadgradili z bionično roko, kar bo omogočalo, da bo ta robot lahko pobiral pridelke ali vzorčil po rastlinjakih in s tem opravljal precizni monitoring.

V prihodnosti bodo takšni in podobni roboti v veliko pomoč upravljalcem rastlinjakov in kmetij predvsem v smislu racionalnega in optimizacijskega odločanja glede specifičnih delovnih opravil na neki kmetiji, nasadu, sadovnjaku ali rastlinjaku. Prihodnost kmetijstva je tako kot v drugih panogah predvsem v elektriki, pametnih sistemih, robotizaciji in digitalizaciji, ki bo zajela sleheren delovni proces kmetijske panoge.

Na spodnjem videu pa si lahko pogledate kako vidijo 5G tehnologijo v kmetijstvu predstavniki John Deer-a

 

Vir: KLIK

LP, Blaž