3-je trajnostni izdelki, za izboljšanje prehranskega sistema

Narava kreira sisteme na trajnostni način, kjer nič ne gre v nič. Mi pa se trudimo te stvari kopirati. Nekatere stvari smo že uspeli dobro preučiti, pri drugih se nam še sanja ne zakaj je temu tako in kako do tega pride. Skratka še veliko časa bomo morali nameniti preučevanju narave same, v kolikor želimo naš kmetijski, okoljski in življenjski način narediti bolj trajnostni. V tem blogu vam predstavljam tri stvari, ki so jih ljudje naredili na osnovi preučevanja narave in danes predstavljajo inovacije v svetovnem merilu. Mogoče bomo kaj od tega uporabili tudi mi. Mislim, da smo na dobri poti, da začnemo kopirati naravo in njene sisteme, ter jih pravilno implementirati v naše sisteme v smislu izboljšanja tega kar in kako počnemo določene stvari danes in pri tem škodujemo naravi (sebi). Naravni sistemi predstavljajo nekakšne predloge kako lahko oblikujemo boljši svet.

 

SISTEM ŽIVE FILTRACIJE

Študentska ekipa univerze iz Oregona si je zamislila alternativno obliko drenaž, kot jih delamo danes. Do ideje so prišli iz dejstva, da sodobno kmetijstvo uporablja mineralna gnojila, katera pa odtekajo v potoke, reke , jezera in morja ter jih zaradi presežkov mineralnih gnojil onesnažujejo.Njihovo sodobno in trajnostno rešitev klasičnim drenažam si lahko ogledate v spodnjem videu.

httpss://vimeo.com/130265548

 

JUBE

Insekti kot npr. kobilice ali hrošči so odlična oblika prehrane, okusna, njihova potencialna reja pa je neškodljiva za okolje (v primerjavi s tem, kako redimo drugo živino danes). Koncept pasti za žuželke izhaja iz Tajske, naprava pa je zasnovana tako, kot to počne rastlina mesojedka. Skratka zanimivo predvsem za tiste, ki radi jedo razne žuželke 🙂 Za mene je to zanimivo predvsem v smislu lovljenja žuželk na vrtu, ki pa jih ne bi jedel…

httpss://vimeo.com/140968606

 

BIONURSE

Ekipa iz Čila je navdihnila dobila iz rastline Yareta Azorella compacta, katera bližnjim rastlinam ponuja nekakšno »ekološko nego«  za normalno rast in razvoj. Ekipa je s pomočjo preučevanja te rastline razvila je razgradljiv lonček oz. posodo, ki pomaga gojeni rastlini, da uspeva v težkih okoljih. Sistem Bionurse nudi zaščito sadik pred vetrom in UV sevanju, ter omogoča zbiranje/zadrževanje vlage.

httpss://vimeo.com/141014925

 

Za več inovativnih rešitev kliknite na spodnji vir…

 

Vir: KLIK

LP, Blaž